Sağlıklı Beslenme & DiyetS

Açlık Krizleri İle Başetmede İşin Sırrı

Vücudunuzun kilo dengesini nasıl sağladığını merak ettiniz mi hiç ?

Vücudunuzun kilo dengesini nasıl sağladığını merak ettiniz mi hiç ?  Ne zaman yemek yiyeceğinizi, ne zaman yemeyi keseceğinizi , aç ya da tok olduğunuzu size hissettiren şey ne ?  Vücudumuzun İştah Kontrol Merkezi ! İşte tüm bunları yöneten beyin takımı buradan sizi yönlendiriyor.  Bir diğer deyişle, “Beyin-Yağ Hücresi ve Hormonların Gücü” de diyebiliriz..

Beyniniz, sinir sisteminiz, metabolik hormonlarınız, yağ hücreleriniz ve bağışıklık sisteminiz arasındaki iletişim ve alışveriş,  yeme ihtiyacınız olup olmadığını ya da açlık –tokluk durumunuzu belirler, sonuç olarak da kilo almanıza ya da vermenize neden olan tüm bu sistemin iyi iletişimde olması sağlıklı metabolizma anlamına gelir..

Tüm bu sistemin kendi arasındaki iletişim bozulduğu anda birbirlerine gönderdikleri mesajlar da da karışıklıklar oluşur ve siz  tokken aç ya da  sürekli aç hissetmenize sebep olabilir.  İştahınızı control etmenin yolu, iştah control sistemini oluşturan metabolizmanın kendi içinde tam bir uyum içinde çalışmasıdır. Ne yazık ki beslenme şeklimiz ile  bu sistemin çalışmasını  bozan da yine bizleriz !! 

İşin sırrı  doğru beslenmekte . .

Dolayısıyla iştah control merkezinin çalışmasını olumlu olarak etkileyebilmek ve kontrolü sağlayabilmek için aşağıdaki adımları izleyebiliriz.

1.    Ne yersen osun ..
2.    Uzun süre aç kalma ve mutlaka kahvaltı yap !
3.    Stresten uzak dur ya da çözüm yolları ara!
4.    İştahını kontrol altına alabilecek bir beslenme modeli oluştur !
5.    İştah problemlerinin altında yatan gerçek sebebi araştır ve bir hekim ve diyetisyene başvur ! Demir, depo demir, kan sayımı, demir bağlama kapasitesi, troit fonksiyon testleri ve kan şekeri tahlilleri yaptırın. Çünkü gizli şeker ve insülin sorunları, demir eksikliği, tiroid hastalıkları gibi durumlar iştah değişikliklerine yol açabilir. 
İştahı Kontrol Altında Tutabilmek İçin :

1.    Mümkün olduğunca doğal beslen..  Örneğin çitlik balığı yerine, deniz ya da nehir balığı; konserve sebze yerine, taze sebze tüketebilirsin.. Hormonlu gıdalardan uzak durup besleyici değerleri yüksek organic ya da daha doğal gıdaları tercih etmek ; bedenin ihtiyaç duyduğu vitaminleri, mineralleri ve besinleri sağladığı için iştah da normal düzeye çekilecektir. 
2.    Doğru yağları kullan.. Oda ısısnda sıvı halde bulunan yağları ve omega-3 , omega-6 dan zengin yağlı besinleri tüketmeyi tercih et..
3.    Düşük glisemik indeksli gıdaları diyetinde kullan.. Tam tahıl ve ürünleri, sebzeler, elma, çilek, yoğurt, brokoli, ıspanak, lahana ve yine  posa içeriği yüksek diğer gıdalar ...
4.    Şekeri hayatından tamamen çıkar.. İştah kontrol Merkezinin kafasını karıştıran en tehlikeli gıdadır o..
5.    Mutlaka ama mutlaka kahvaltı yap ve uzun süre aç kalma..
6.    Günde 2-3 saatte bir doğru gıdalardan oluşturulmuş küçük öğünlerin olsun !
7.    İştahını kontrol eden bu besinleri tüket :  Yumurta, Yeşil Çay, Tarçın, Ginseng, Çemen Yenilebilir meyve ve sebze kabukları, Yoğurt, Kefir  ve tabiiki SU !!
8.    Mutlaka antioksidant besinler tüket.. Özellikle gün içinde 1 yemek kaşığı üzüm çekirdeği ve aynı miktarda keten tohumu tüketmeniz ( yoğurda katılabilir )  iştah kontrolünde size yardımcı olabileceği gibi kansere kar şı da koruyacaktır.
9.    Soya ürünleri kullan..
10.    Kokuların iştahı azaltma gücünden yararlan: Zerdeçal, nane ve yeşil elma kokuları günde sık sık (20-30 kez) koklanırsa sinir sisteminde yaptığı etkiyle iştahta biraz azalma yapabilir. 
11.    İştahın azalmasına yardımcı çaylar: Yeşil çay, adaçayı, Torhun otu çayı ve mate çayı başta olmak üzere ıhlamur ve buruk tattaki bitki çaylarının şekersiz olarak içilmesi de iştahın dengelenmesine yardımcı olabilir. 
12.    Diyetinde ete mutlaka yer ver .. Gün de bir –iki porsiyon et ve özellikle balık tüketimi açlık hissini azaltacak ve sistemi dengede tutacaktır.


Unutmamak Gerekir ki !!

İştahı kesen mucize yöntemler veya bitkiler, haplar yoktur. Sadece iştahı azaltmaya yardımcı yöntemler var. Bu yöntemleri uygularken de vücudun ihtiyacı olan besinleri ihmal etmemek gerekir. Sudan sebeplerden ötürü kilo vereyim darken sağlığınızdan olmayınız ..

Açlık Krizlerinde Tercih Edilebilecek Kurtarıcılar :
Muz
Muz doğal olarak “paketlenmiş” bir meyve, bu sayede çantanızda kolaylıkla taşıyabilirsiniz. Oldukça doyurucu bir atıştırma olan muz, özellikle spor yapanlar için krampları önleyici potasyum zengini bir besin kaynağı.
Kefir Mucizesi ve çilek
Kefir, vanilya ve çilekle blenderize edilerek hazırlanmış harika ve tok tutucu bir içecek..

Yabanmersini Taze ya da Kurusu ile Yoğurt 
İki kaşık yabanmersini kurusunu, 5-6 badem, toz tarçın, yogurt ve vanilya ile karıştırarak harika bir tatlı hazırlayabilirsiniz..
Kuru kayısı-Badem
En sevdiğim ikili .. Hem sürekli çantanızda sizinle her yerde olabilir. Abartmamak kaydıyla elbette..
2 parça bitter çikolata
Güzel bir fincan sade kahve ve 2 parça çikolataya kim hayır derki ?
Sebze Cipsleri
İcebergleri yıkadıktan sonra, kırmızı biber dilimleri ve salatalıkla çiğ olarak hazırladığınız bir tabak dosu sebze cipsi .. Afiyetle..
Sandviç saati 
1 dilim peynir, 2 dilim çavdar ekmeği, 3 adet zeytin ve yeşillikler ile güzel bir sandviç saati.. Yanına Yeşil çay almayı unutmayın..

Şekersiz naneli nefes ferahlatıcılar 
Yiyecekleri daha az iştah açıcı hale getirerek iştahınızı kapatmaya yardımcı olabilir.

Domates Rendesi, Zencefil ve Nane 
1 kase domates rendesi, fesleğen ve nane ile hazırlayacağınız harika bir karışım. Biraz da toz karabiber ekleyin..

Ayran- Maden suyu –Nane  Karışımı
Lezzetli ve mineral depose.. İnanılmaz güzel bir iştah kesici.. İsterseniz salatalık da ekleyebilirsiniz..
 

Uzman Diyetisyen Banu Topalakçı Salman

G4 Sağlıklı Spor Spa Estetik

02 Şubat, 2017

Sağlıklı Beslenme & Diyet

02 Nisan, 2017

İyi Beslen Zinde Ol

Zihinsel performansı artırmak doğru beslenmeyle mümkün.

02 Nisan, 2017

Neden ara öğün tüketmeliyiz?

Sağlıklı ve kalıcı kilo kaybı, sağlıklı bir yaşam için gün i

02 Şubat, 2017

Açlık Krizleri İle Başetmede İşin Sırrı

Vücudunuzun kilo dengesini nasıl sağladığını merak ettiniz m

23 Ocak, 2017

Neden şişmanlıyoruz?

Hangi faktörler obeziteye (şişmanlık) neden olur? Ve çevre

13 Ocak, 2017

10 Adımda Metabolizmanızı Hızlandırın

İdeal kilonuzun korunmasından, bedenin sağlığına kadar pek ç

08 Kasım, 2016

YAZ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ DONDURMA

Hijyenik şartlarda üretilmiş bir dondurma solunum ve sindiri

19 Eylül, 2016

Kurban Bayramında Et Tüketimi

Kurban bayramının gelmesiyle birlikte akla gelen konulardan

10 Haziran, 2016

Ramazan ve Sağlıklı Beslenmeye Dair

İnsanların beslenme alışkanlıkları ve tercih ettiği besinler

20 Nisan, 2016

Tarçın dosyası

Peki nedir bu baharatın gizemi?

01 Nisan, 2016

Klasik yağlanma bölgesi!

Bel ve göbek çevresini sadece diyet bu bölgeyi eritir mi?

01 Nisan, 2016

İnsülin Direnci

Dengeli beslenme ile insülin direncini kırabilirsiniz!

01 Nisan, 2016

Portakal mı suyu mu?

Kış aylarının vazgeçilmez meyvelerden portakal iyi bir C vit

01 Nisan, 2016

Chia Tohumu

Chia Tohumu hakkında bilmedikleriniz

01 Nisan, 2016

Tartı Takıntısı

Her gün tartılmak ne kadar kilo verdiğinizin doğru bir göste

21 Eylül, 2015

Kurban Bayramında Beslenme Önerileri

Bayramda Beslenmeye Dikkat

Güven Hastanesi

Mobil Sitesi - Tüm hakları saklıdır.

Created by HelloWorld