Anne Babaların Karne Yaklaşımı

GÜVEN SAĞLIK GRUBU

Paylaş:

Anne Babaların Karne Yaklaşımı

Kötü karneye anne babaların yaklaşımı nasıl olmalı?

Anne Babaların Karne Yaklaşımı

Önümüzdeki Cuma günü yaklaşık 18 milyon öğrenci karne alacak. Bu öğrencilerden biri de sizin çocuğunuz mu? O halde Güven Sağlık Grubu Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümünden Dr. Şebnem Gümüşcü Tuş'un uyarısına kulak verin:

“Anne babanın gelen karneye gösterdikleri yaklaşım çocuğun psikolojisini ve eğitim hayatını etkileyebiliyor. İyi karne getiren çocuk ödüllendiriliyor, hediye alınıyor. Peki iyi not almak, öğrenmeyi sağlamış oluyor mu? Sonuç değil süreç odaklı bakılarak çocuğun karnesi değerlendirilmelidir. Kötü karne getiren çocuk ile iletişim kurarken önce bu sonucun nedenlerinin araştırılması gerekiyor.

Eğer sorumlukların yerine getirilmemesinden kaynaklı bir olumsuz sonuç var ise çocuğun karakterini eleştirmeden davranışları üzerinden iletişime geçilmelidir. Örneğin; “Beceriksiz olduğun için başaramıyorsun” yerine “Derslerine gereken önemi vermediğin için notların düşük geldi” yaklaşımı daha doğrudur.  Ebeveynler gelen karnenin çocuğun sadece derslerindeki başarısının bir göstergesi olduğunu unutmamalıdır.

Örneğin; “Beceriksiz olduğun için başaramıyorsun” yerine “Derslerine gereken önemi vermediğin için notların düşük geldi” yaklaşımı daha doğrudur.

Çocuğun karakterine getirilen eleştiriler onda özgüven eksikliği ve motivasyon düşüklüğü oluşmasına neden olarak gelecek eğitim hayatını da olumsuz yönde etkileyebilir. Öte yandan öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, duygusal sorunlar, aile ve okulda yaşanan problemler, ders çalışma ortamının uygun olmaması gibi faktörler çocuğun karne notlarında etkili olabilir. Bu tip bir etkenle karşı karşıya kaldığınız durumlarda ise bir uzmandan destek almanız çocuğunuz ile bu süreci iletişiminiz kopmadan ve bozulmadan yönetmek açısından faydalı olacaktır.” 

Güven Sağlık Grubu, Psikiyatri Bölümü

Sağlık Rehberi

Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.

Haber Bültenimize üye olun.

Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.

...

Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.


Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.

Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.


Sayfanın son güncellenme tarihi: 08-01-2024
Sağlık Rehberi