Bir Mucize, Anne Sütü

GÜVEN SAĞLIK GRUBU

Paylaş:

Bir Mucize, Anne Sütü

Bebeğin tüm gereksinimlerini  ilk 6 ay tek başına karşılayabilen eşsiz bir besin

Bir Mucize, Anne Sütü

Anne sütü almak, doğduğu andan itibaren her bebeğin en doğal hakkıdır. Bir bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm maddeler kendi annesinin sütünde o bebeğe özgü olacak şekilde mevcuttur. Örneğin prematüre bir bebeğin annesinin sütü onun gereksinimlerini karşılayacak şekilde özelleşmiştir.

Anne sütü ile beslenme ve emzirmenin anne ve bebek için sayısız yararları mevcuttur. Bebekler için en önemli etkilerinin başında bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri gelir. Anne sütü enfeksiyonlara karşı bebekleri korur. Bu bebeklerde kulak enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, ishal ve menenjit gibi enfeksiyonlar anneden geçen koruyucu maddelerin etkisi ile çok daha az görülmektedir. Ayrıca anne sütü alan bebeklerin aşı yanıtları da daha iyi olmaktadır. Anne sütünün sindirimi kolay olduğu için ishal ve kabızlık gibi sorunlar da daha nadir görülür. Anne sütü içinde bulunan birçok büyüme faktörünün etkisi ile beyin, göz ve sindirim sistemi gelişimine katkıda bulunur.Anne sütü ile beslenen çocukların bilişsel fonksiyonları ve ilerde okul başarıları beslenmeyen çocuklardan üstün bulunmuştur. Ayrıca ilerde alerjik hastalıklar, şeker hastalığı, kronik karaciğer hastalığı, kan kanseri, lenf kanseri gibi bazı kanser türleri ve şişmanlık da çok daha az görülmektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ölüm sıklığının ve ani bebek ölümü sendromunun da daha az görüldüğü gösterilmiştir. Tüm bunların yanında anne sütü her an kullanıma hazır, temiz ve ekonomik mükemmel bir gıdadır.

Emzirmenin anne sağlığı açısından da sayısız yararları mevcuttur. Her şeyden önce anne ve bebek arasındaki sevgi ve güven bağının kurulmasına ve devamına yardımcı olur.

Doğum sonrası kanamalarını azaltarak kansızlığı önler. Doğum sonrası kilo vermeyi kolaylaştırır, doğum kontrolüne yardımcı olur. Emziren kadınların ileri yaşlarda kemik erimesi problemleri de daha az olmaktadır. Ayrıca çocuklarını kendi sütleri ile besleyen kadınların meme, yumurtalık ve rahim kanseri risklerinin de azaldığı gösterilmiştir. Tüm bu nedenlerle, WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ve UNICEF(Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) ilk altı ay tek başına anne sütü ile beslenmeyi ve sonrasında da iki yıl boyunca anne sütü ile beslenmeye devam edilmesini önermektedirler.

Sağlık Rehberi

Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.

Haber Bültenimize üye olun.

Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.

...

Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.


Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.

Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.


Sayfanın son güncellenme tarihi: 08-01-2024
Sağlık Rehberi