COVID-19 Yeni Koronavirüs

COVID-19 (Yeni Koronavirüs) nedir?

İnsanlarda ve hayvanlarda hastalığa yol açabilen ve birçok türü bulunan virüslere “Koronavirus” denilmektedir. İnsanlarda genellikle soğuk algınlığına yol açan bu virüsler hayat kayıplarına varan tablolara da neden olabilmektedir. 2002 yılında Çin’in Guangdong Eyaleti’nde başlayan SARS-CoV virüsü salgını dünya genelinde 17 ülkeye yayılmıştır. Bu salgında 8098 kişi hastalığa yakalanmış ve 774 kişi hayatını kaybetmiştir. 2012 yılında Suudi Arabistan’da başlayan MERS-CoV virüsü salgını ise dünya genelinde 27 ülkeyi etkilemiş, salgına yakalanan 2499 kişiden 861’i hayatını kaybetmiştir.

korona virüsü solunum yolu enfeksiyonu

COVID-19 (Yeni Koronavirüs) nasıl ortaya çıkmıştır?

2019 yılının son günlerinde Çin’in Hubei Eyaleti’ne bağlı Wuhan şehrinde hastaneye başvuran pnömoni vakalarında bir kümelenme olduğu fark edilmiştir. İlk vakalar, epidemiyolojik olarak Wuhan’daki bir hayvan pazarı ile ilişkilidir. 27 Aralık 2019 tarihinde Wuhan’daki bir hastaneye ağır pnömoni tanısıyla üç hasta yatırılmıştır. İlk vaka, Wuhan’daki hayvan pazarında balık satıcısı olan 49 yaşında bir kadındır. İkinci hasta, hayvan pazarından sıklıkla alışveriş yapan 61 yaşında bir erkektir.

cerrahi maske

COVID-19 (Yeni Koronavirüs) nasıl bulaşmaktadır?

İlk hastalarda alınan örnekler bilinen birçok patojen için test edilmiştir.  Yarasa SARS-CoV virüsüne yüzde 85 oranında benzerlik gösteren yeni bir Koronavirus (2019-nCoV) tanımlanmıştır. Virüsün damlacık ve yakın temas ile bulaştığı tespit edilmiştir. 1 Ocak 2020 tarihinde virüsün çıkış yeri olduğu düşünülen Wuhan’daki hayvan pazarı kapatılmıştır. 

Virüs damlacık yoluyla bulaşmaktadır. COVID-19 taşıyan bireyin öksürmesi sonucunda etrafa yayılan damlacıkların solunması hastalığın bulaşmasına neden olabilir. Ayrıca damlacıkların yerleşmiş olabileceği yüzeylere elle temas ettikten sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun ya da ağıza değdirilmesi sonucunda da virüs bulaşabilir.

korona virüsünün etkilediği ülkeler haritası

COVID-19 (Yeni Koronavirüs) hangi ülkeleri ve kaç kişiyi etkilemiştir?

Koronavirüsün etkilediği ülkelere ve güncel sayılara ulaşmak için butonu tıklayınız.

Güncel Rapor

yaşlı insan eli

COVID-19 (Yeni Koronavirüs) bulaşması açısından kimler daha yüksek risk altındadır?

Bugüne kadar ortaya çıkan vakalara bakıldığında COVID-19 enfeksiyonundan ileri yaştaki (65 yaş ve üstü) bireyler ve kalp, hipertansiyon, diyabet, kronik solunum yolu hastalığı, kanser gibi kronik hastalığı olan kişiler daha fazla etkilenmektedir. Tüm sayılar göz önünde tutulduğunda enfeksiyon kapan kişileri yüzde 80’inin hastalığı hafif atlattığını söylemek mümkündür. Geriye kalan yüzde 20’lik kesimde ise hastane koşullarında tedavi gerekmektedir. Bu salgın çocukları ise nadiren etkilemektedir. Salgının hamileler üzerindeki etkileri ile ilgili henüz yeterli bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Ayrıca virüsün gebelik süresince anneden bebeğe geçebileceğine dair var olan bilimsel kanıtlar da sınırlıdır.

korona virüsü testi

COVID-19 (Yeni Koronavirüs) tanısı nasıl konulmaktadır?

COVID-19 (Yeni Koronavirüs) tanısı, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen sağlık kuruluşlarında yapılan moleküler testler ile konulmaktadır.

yaşlı hasta kadın

COVID-19 (Yeni Koronavirüs) belirtileri nelerdir?

Hastalığın erken evre belirtileri; öksürük, göğüste sıkışma, ateş ve nefes darlığı olarak sıralanabilir. İlerleyen evrelerde öksürük ve nefes darlığı artabilir, solunum sıkıntılarının yanı sıra pnömaniye benzer bulgular görülebilir.

COVID-19 (Yeni Koronavirüs) salgınından korunmak için nelere dikkat edilmelidir?

Ellerinizi 20 Saniye Boyunca Yıkayın

Ellerinizi 20 Saniye Boyunca Yıkayın

El temizliğine dikkat edin. Ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanın.

Ellerinizle Yüzünüze Temas Etmeyin

Ellerinizle Yüzünüze Temas Etmeyin

Ellerinizi yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas etmeyin.

Sosyal Mesafenizi Koruyun

Sosyal Mesafenizi Koruyun

Toplu alanlarda sosyal mesafeye dikkat edin. Kişiler arasında 1.5 metre aralık bırakın.

Öksürürken Ağzınızı Mendille Kapatın

Öksürürken Ağzınızı Mendille Kapatın

Öksürme veya hapşırma sırasında burnunuzu ve ağzınızı tek kullanımlık kağıt mendil ile örtün, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanın.

Kişisel Eşyalarınızı Paylaşmayın

Kişisel Eşyalarınızı Paylaşmayın

Hiçbir kişisel eşyanızı (havlu gibi gündelik eşyaları) ortak kullanmayın.

Temastan Kaçının

Temastan Kaçının

Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçının.

Sağlıklı Yaşam Kurallarına Uyun

Sağlıklı Yaşam Kurallarına Uyun

Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin.

Belirti Varsa Doktora Başvurun

Belirti Varsa Doktora Başvurun

Ateş, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetleriniz varsa maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun.

14 Gün Kuralına Dikkat Edin

14 Gün Kuralına Dikkat Edin

Seyahat sonrası 14 gün izolasyon kuralında mutlaka uyun. Bu süreçte herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun, doktora seyahat öyküsü hakkında bilgi verin.