4 Soruda Girişimsel Nöroradyoloji

GÜVEN SAĞLIK GRUBU

4 Soruda Girişimsel Nöroradyoloji

Girişimsel nöroradyoloji ile beyin damar hastalıklarının ameliyatsız tedavisi gerçekleştirilmektedir. Prof. Dr. Mehmet Murat Fırat, 4 soruda girişimsel nöroradyolojiyi anlattı.

4 Soruda Girişimsel Nöroradyoloji

İçindekiler

Girişimsel nöroradyoloji nedir?

Girişimsel nöroradyoloji, anjiyografi cihazı kullanılarak beyin ve omurilik damar hastalıklarının cerrahi yöntemler kullanılmadan yapılan tedavisidir.

Hangi hastalıkların tedavisinde girişimsel nöroradyolojiye başvurulur?

Beyin damalarındaki genişlemelere anevrizma adı verilir. Beyin anevrizmalarının kasıktan girerek mikro katedraller ve mikro teller yardımıyla bazı özel gereçler kullanılarak tedavi edilmesi girişimsel nöroradyolojinin en önemli kısmını oluşturur. Girişimsel nöroradyolojide genellikle sağ kasıktaki atar damardan girilerek beyindeki damarlar içine mikro tellerle ulaşılarak tedavi yapılır.

Anevrizmalar dışında damar malformasyonları, fissürler (çatlak veya yırtıklar), şah damarı veya arka beyin damarlarının darlıkları da bu yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.

Girişimsel nöroradyolojinin avantajları nelerdir?

Nörolojik yapılardaki tüm damarların girişimsel nöroradyolojik yöntemlerle yapılan tedavilerin açık cerrahiye göre avantajı, vücutta herhangi bir kesi oluşturmamasıdır.

Ayrıca, tedavi sonrası hasta takibinin daha az gürültülü daha az sorunlu geçmesi de girişimsel nöroradyolojinin avantajlarındandır.

Her müdahalede olduğu gibi girişimsel radyolojik yöntemlerde de işleme bağlı riskler oluşması mümkündür. Ancak bu riskler diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında gerek mortalite olarak gerek morbidite olarak daha az risk taşıdığını söyleyebiliriz.

Beyin damar hastalıkları olan her hastada girişimsel nöroradyolojiye başvurulur mu?

Girişimsel nöroradyolojik yöntemler, beyin damar problemi olan her hastada uygulanabilir. Ancak yapılan anjiyografide ekstra risk taşıyan bazı durumlar varsa cerrahi yöntem de önerilebilir.