Turpun Faydaları Nelerdir?

GÜVEN SAĞLIK GRUBU

Paylaş:

Turpun Faydaları Nelerdir?

Turp, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin içeriği sayesinde, sağlığın oldukça iyi olduğunu belirtmek için kullanılan “turp gibi” deyiminin hakkını veriyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi; soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi özellikle kış mevsimi hastalıklarından koruması, kabızlığı önlemesi ve kilo kontrolünü sağlamada etkili olması turpun faydaları arasında gösteriliyor. Faydalarından daha fazla yararlanmak için turpun taze tüketilmesi gerekiyor.

Güven Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Nilüfer Tokgöz, turpun faydaları hakkında bilgi verdi.

Turpun Faydaları Nelerdir?

İçindekiler

Turpun faydaları nelerdir?

  • İçeriğindeki C vitamini sayesinde turp, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir.
  • Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu nedenle kilo kontrolü için idealdir.
  • Kabızlığa karşı faydalıdır. Kabızlık problemi yaşayanlar rahatlıkla tüketebilir.
  • İçeriğindeki aktif bileşenler sayesinde kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir.

Turpun içerisinde hangi vitamin ve mineraller bulunur?

Turp;

  • C vitamini
  • Folik asit
  • Potasyum açısından zengindir.

Aynı zamanda yüksek oranda antioksidan aktiviteye sahip olan turp;

  • B6
  • B2 (Riboflavin)
  • Magnezyum
  • Kalsiyum kaynağıdır.

Turp nasıl tüketilmelidir?

Turpun taze olarak tüketilmesi daha fazla vitamin ve mineral alımı sağlamaktadır. Vitamin ve mineral kaybının önlenmesi için kesildikten hemen sonra tüketilmesi önerilmektedir.

Turpun yan etkileri var mıdır?

Fazla miktarda tüketilmesi bağırsak hareketlerini artırarak ishale sebep olabilir. Turpun gaz yapıcı özelliği vardır. Bu nedenle dikkatli tüketilmelidir.

İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur.

Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.

Turp salatası nasıl yapılır?

Turp ile hazırlayabileceğiniz muhteşem bir salata tarifi;

Malzemeler

  • 2 adet turp
  • 1 demet roka
  • 1 adet yeşil elma
  • 1/2 çay bardağı kuru üzüm ve yaban mersini karışımı
  • 1 yemek kaşığı kabak çekirdeği

Sosu için,

  • Zeytinyağı
  • Limon
  • Tuz
  • Nar ekşisi (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:

Turpları ve elmaları küp küp doğrayın. Daha sonrasında diğer malzemeleri de ekleyin ve hazırladığınız sosu dökerek karıştırın.

Sağlık Rehberi

Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.

Haber Bültenimize üye olun.

Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.

...

Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.


Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.

Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.